Dit is waarom het koesteren van wrok geen zin heeft!

Dit is waarom het koesteren van wrok geen zin heeft!

Leestijd: 5 minuten

Je kent ze vast wel. Van die mensen die het lastig vinden om los te laten wat hen ooit is aangedaan. Misschien ben je zelf wel zo iemand. Als dat het geval is zou ik zeker nog even doorlezen…

Wrok koesteren is als het drinken van vergif en verwachten dat de andere persoon eronder lijdt. (Nelson Mandela)

Een hele mooie kloppende uitspraak. Het lullige met wrok is namelijk dat de ander er vrij weinig van merkt. Jij bent de enige die wordt vergiftigd door je eigen negatieve gedachten.

Inhoudsopgave

Wat is wrok?

Wrok ervaar je als je onrecht is aangedaan. Iets of iemand heeft je diep geraakt. Het is een diep gevoel van boosheid waaronder vaak grote pijn verscholen zit. Het venijnige van wrok is dat het zo’n lelijke emotie is dat je je ervoor schaamt. En deze schaamte zorgt er weer voor dat je de negatieve gedachten niet uitspreekt en de wrok alleen maar sterker wordt.

Een aantal mooie en vast heel herkenbare voorbeelden die ervoor zorgen dat je wrok ervaart:

De affaire

Je bent al bijna 12 jaar getrouwd als je er achter komt dat je man al een jaar een affaire heeft. Je had echt geen idee en voelt je niet alleen intens verdrietig en boos, je voelt je ook nog eens ontzettend dom. Als je je man vervolgens confronteert met zijn affaire ontkent hij het niet.

Hij zegt juist dat hij je net wilde vertellen dat hij bij zijn nieuwe (20 jaar jongere) vlam gaat wonen en dat hij wel een verhuiswagen stuurt om zijn spullen op te halen. Hij heeft het de kinderen een paar weken geleden al verteld omdat zij hem hebben zien lopen met die heks.

Nou, dan ben je in mijn ogen echt een heilige als je niet de neiging hebt om hem (inclusief nieuwe liefde) een keer of drie te overrijden met zijn nieuwe sportwagen en deze wagen vervolgens het kanaal in te rijden.

De promotie

Je hebt een leuk job bij een super leuk bedrijf. Je probeert al twee jaar hoger op te komen en werkt je drie slagen in de rondte om je baas zó blij te maken dat jij de enige bent aan wie hij denkt als er ruimte komt voor een nieuwe leidinggevende functie. Je werkt intensief samen met een mannelijke collega. Hij is alleen iets minder fanatiek en laat jou vaak het zware werk doen.

Wanneer deze mannelijke collega er uiteindelijk met jouw welverdiende promotie vandoor gaat, kom je er achter dat deze gigantische OETL*L al maandenlang jouw naam verwijdert van alle stukken en zijn naam hiervoor in de plaats zet. Hét recept voor een enorme lading wrok en intense fantasieën waarbij je hem vast niet aan de deurpost en hem bewerkt met de perforator.

De burenruzie

Je krijgt nieuwe buren. Dit lijken prima mensen totdat ze aangeven dat ze dat ze een nieuwe schutting willen plaatsen. Ze geven aan dat ze een metalen schutting willen met grote scherpe punten erop. Een beetje het idee dat je in een gevangenis leeft.

Jij geeft aan dat je dit idee niet echt (lees: echt niet) ziet zitten maar dat je tijdens je vakantie na zal denken over een alternatief waar jullie je beiden in kunnen vinden. Dit vinden de buren prima en jullie spreken af dat jullie over twee weken weer om de tafel gaan zitten.

Als jij na twee weken thuis komt van je heerlijke tripje naar Turkije zie je tot je grote schrik en verbazing dat de buren de gevangenismuur gewoon geplaatst hebben. Voor de dingen die je dan bedenkt om je buren aan te doen is de gevangenismuur in je tuin wel een mooi symbool.

Waarom wrok koesteren geen zin heeft

Bovenstaande voorbeelden zijn natuurlijk redelijk extreem maar ik denk dat er toch een hoop mensen dingen meemaken die op zijn minst in de buurt komen. Niemand zal je dan ongelijk geven over de wraakgevoelens die je dan koestert. Blijf hier alleen niet te lang in hangen.

Als je last hebt van wrok gevoelens is het namelijk belangrijk dat je je goed beseft dat jij stil staat terwijl de ander verder leeft. Ook al voelt het heel oneerlijk dat iemand ‘ongestraft’ wegkomt met wat hij of zij jou heeft aangedaan, als jij het niet kan loslaten moet jij niet alleen het verdriet dragen maar ook je eigen negativiteit. En daar raak je dan ander echt niet mee, alleen jezelf.

4 Redenen om te blijven hangen in wrok

Wrok loslaten lijkt onmogelijk. Of je wilt het zelfs niet omdat je vindt dat er eerst gerechtigheid moet komen. Ik denk dat iedereen dit wel herkent. Wrok zorgt ervoor dat je niet meer goed kunt waarnemen. Je kan niet meer objectief naar de situatie kijken omdat je negativiteit alles onder sneeuwt.

Hier onder een aantal redenen die je mogelijk hebt om maar niet de wrok los te hoeven laten.

1. Ik kan niet vergeven omdat ik niet kan vergeten

Accepteer dat je nooit zal vergeten wat er is gebeurd. Ook over 50 jaar niet. Tenzij je dement wordt natuurlijk maar laten we daar maar niet van uit gaan. Wat is gebeurd is nu onderdeel geworden van jouw levensverhaal. Aan jou de keuze of je het een vervelende herinnering laat zijn of dat je er nog dagelijks mee bezig bent.

2. De ander komt er veel te makkelijk vanaf als ik nu al loslaat

Wraakgevoelens zijn heel begrijpelijk. Besef je alleen dat je met alleen voelen de ander niet raakt. En als je echt wraak wilt nemen verlaag je jezelf tot hetzelfde niveau. Vaak raak je de ander niet eens echt met je wraakactie.

En het vervelende is dat je je na die tijd waarschijnlijk ook nog eens dood schaamt. En schaamte is ook ontzettend rot om mee rond te lopen.

3. Als ik vergeef geef ik toe dat ik niet helemaal gelijk had

Vergeven heeft niets te maken met gelijk of ongelijk hebben. Vergeven is kiezen voor jezelf en afzien van langer boos zijn en van zinnen op wraak. Be the bigger person.

4. Sommige mensen verdienen het niet om vergeven te worden

Bepaalde dingen zijn zo erg dat vergeving onmogelijk lijkt. Ik denk dat iedereen hier wel een voorstelling bij kan maken. Maar toch, zelfs als zoiets verschrikkelijks gebeurt, is het belangrijk om vroeg of laat toch een plekje te vinden voor je wrok.

Hoe begrijpelijk je wraakgevoelens ook zijn. Als je dit niet doet kun jij nooit meer wat maken van je leven en beïnvloed je hiermee ook het leven van andere mensen die je lief hebt.

Wat kost wrok jou?

Natuurlijk mag je woedend en verdrietig zijn als jou onrecht wordt aangedaan. Je mag zelfs iemand haten. Als het maar voor even is. Het is heel belangrijk om jezelf na de eerste heftige emoties af te vragen wat het houden van wrok jou oplevert. Helemaal niks.

Het kost je vooral heel veel energie en zelfs je gezondheid als het te lang duurt. Je staat niet meer open voor nieuwe kansen, vriendschappen en hobby’s. Je geniet niet meer van het leven omdat iemand die vol haat zit nooit gelukkig kan zijn.

Inzichten die je helpen met loslaten

Het is dus verstandig om stil te staan bij de volgende punten als je moeite hebt met loslaten:

  • Die ander heeft jou misschien onrecht aangedaan maar de negatieve gevolgen van het koesteren van wrok doe jezelf aan. Daar kun je de ander niet verantwoordelijk voor houden.
  • Je kunt deze nare gebeurtenis ook zien als een belangrijke levensles. Wel een hele vervelende levensles maar dit zijn vaak wel de meest leerzame lessen. Althans, zo heb ik dat ervaren.
  • Waar deuren dicht gaan, gaan nieuwe deuren open. Wie weet wat voor moois voortkomt uit deze klote situatie. Je moet alleen wel open staan voor nieuwe dingen.
  • Heb je misschien zelf ook aandeel in wat er gebeurd is? Een ontzettende rotvraag maar blijf niet te lang in de slachtofferrol zitten en neem verantwoordelijk voor je eigen aandeel.
Over de schrijver
Ik ben Bregtje en ik schrijf met regelmaat en heel veel liefde artikelen waarmee ik (hopelijk) bijdraag aan de persoonlijke en spirituele ontwikkeling van mijn medemens. Mijn bijdrage om deze wereld een stukje mooier te maken.
Puck
Door

Puck

op 03 Jan 2023

ik heb al zo lang wrokgevoelens naar de vader van m'n kind. Maar ik merk dat ik er zelf niet beter van wordt, en ook niet als een verbitterd persoon verder door het leven wil gaan. Maar ik kan het heel erg moeilijk loslaten.

een beter persoon dan een priester
Door

een beter persoon dan een priester

op 31 May 2023

ach meneer verantwoordelijkheid

Reactie plaatsen